Tohle je To'ak, nejlepší čokoláda na světě
Slyšeli jste někdy o svatém grálu? Bájném předmětu, který hledali rytíři v dobách křížových výprav. Možná jste o něm zaslechli v legendách o králi Artušovi a jeho pobočnících sedících kolem kulatého stolu. Předmět, který je nejvzácnější ze všech a který nikdo nikdy neviděl. Je nám ctí, že stejnou vzácnost vám můžeme nabídnout my. Vzácnost, která je tou největší ve světě těch nejlepších čokolád – To’ak Chocolate.

Možná jste mě v rozhovorech pro noviny, TV nebo rozhlas slyšeli mluvit o To’ak Chocolate. Neskutečně si vážím možnosti být pro vás zprostředkovatelem tohoto nevšedního chuťového zážitku a že i vy můžete ochutnat ty nejlepší tabulky světa. Jsem ráda, že tento zážitek nezůstane pouze privilegiem profesionálních degustátorů čokolády. Těší mě, že si můžete rozšířit obzory o tom, že na světě existují čokolády, které se kvalitou rovnají těm nejvýběrovějším lahvím whisky nebo vína.
Já sama si pamatuji ze začátku mého objevování čokoládového světa, že tato čokoládovna byla téměř nedosažitelným cílem. Byla něčím, k čemu jsem měla naprostý respekt vzhledem ke kvalitě použitých kakaových bobů, maximální preciznosti při výrobě a absolutnímu servisu zákazníkovi. I co se obalu týká. Byla to čokoláda, kterou jsem věděla, že chci ochutnat až ve chvíli, kdy budu mít oddegustováno dostatečné množství kvalitních tabulek. Chtěla jsem mít čisté svědomí v tom, že jsem připravena ochutnat tu nejlepší čokoládu světa.
A proč jsou To’ak Chocolate tak výjimečné? S kolegyní Alenou jsme se rozhodly vám formou rozhovoru mezi námi dvěma zprostředkujeme kompletní informace o tom, co můžete nyní ochutnat i vy u nás v obchodě. Alena se ptá a já jí velmi ráda odpovídám:
A: Proč jsou čokolády To'ak tak výjimečné? Co výrobce dělá jinak?
Š: Začala bych tím, že nejzásadnějším faktorem jejich výjimečnosti je odrůda použitých kakaových bobů. Jedná se o jednu z mála původních zachovaných odrůd na planetě a v okolí rovníku, kde kakaové boby přirozeně rostou. Jde o ekvádorské kakaové boby odrůdy Ecuador Heirloom Nacional. Nacional jsou kakaové boby, které se dají datovat svou genetickou linkou až k prvním zmínkám o kakau zhruba 5300 let zpátky v naší historii. Mluvíme samozřejmě o zpracovávání kakaa původním starověkým obyvatelstvem, tedy o Máyich. Postupem doby, objevením Ameriky, a tedy i kakaa, následně zahájením zpracovávání kakaových bobů v Evropě, průmyslové revoluci, masové výrobě čokolády ve velkých továrnách, velké oblíbenosti této pochoutky a hlavně nešetrným chováním ke kakaovníkům obecně, se ekvádorské kakao téměř vytratilo z povrchu zemského. Naštěstí ne tak úplně. To’ak Chocolate uvádějí na svých stránkám velmi zajímavý fun fact: „V roce 2009 se odborníci na kakaové boby domnívali, že původní odrůda Nacional na světě a v Ekvádoru již vůbec neexistuje. Provedli tedy genetickou analýzu 11000 ekvádorských kakaovníků a zjistili, že výsledné číslo původních kakaovníků Nacional není nula, ale šest stromů.“ Čokoládovna To’ak Chocolate používá výhradně kakaové boby, které biologickou stavbou a barevným profilem odpovídají odrůdě Nacional, což bylo čokoládovně potvrzeno i na základě testů DNA. Díky tomu získali certifikaci a označení Heirloom od asociace Heirloom Cacao Preservation. Velmi sympatické na To’ak Chocolate je i to, že se starají o zachování této vzácné kakaové odrůdy v jejím přirozeném původním prostředí, včetně využití pomoci místních farmářů s letitými zkušenostmi s pěstování.
A: Co tě, Šárko, nejvíce zaujalo v chuti těchto tabulek?
Š: Plnost, barevnost, vrstevnatost, sofistikovanost, elegance, jedinečnost a takto bych mohla v superlativech pokračovat donekonečna. Jako profesionální degustátor čokolády se setkávám s velkým množstvím těch nejkvalitnějších čokolád světa, ale tato čokoládovna bezesporu patří k jednomu z těch nejvyšších vrcholů ledovce. Velmi mne baví jejich hraní si se stařením čokolády po dobu několika let, ať už samotných hořkých čokolád se svým přirozeným aromatem a chutí, nebo v různých variantách použitých aromatických materiálů, jako je dřevo, kov nebo sklo s přidáním různých zajímavých vonných esencí či koření. Mě osobně z jejich řady Signature Harvest 2015 v poslední době nejvíce zaujala tabulka Palo Santo Aged 75%, čokoláda fermentovaná 4-5 dní, pražená na střední stupeň a konšovaná 4,5 hodiny. Čokoláda je krásně chuťově vyladěná. Pokud patříte k milovníkům dřevitých a intenzivních vůní jako já, tak byste ji rozhodně měli ochutnat. Palo Santo je aromatická dřevina, kterou možná znáte například z jogínských meditací (jako já), vůní etno obchodů nebo vykuřování. Jeho vůně je velmi intenzivní, zemitá s nádechem po kokosovém ořechu, květinách, někdy až hřebíčku či badyánu. Všechny tyto vůně a chutě můžete i vy objevit v této tabulce. Proto ji volím jako tu tabulku, co mne nejvíce zaujala v posledních dvou letech, co do České republiky To’ak čokolády dovážíme.
A: Jak těžké je dostat tuto prvotřídní čokoládu do prodeje v ČR?
Š: Těžké to je v případě, že jste první, kdo uvádí jakoukoliv novou čokoládovou značku na trh. Trvá nám zhruba rok, než prozkoumáme český trh, než zjistíme, zda jsou naši zákazníci připraveni na další degustátorský zážitek. Následně se samozřejmě řeší ta nejbezpečnější doprava do ČR. Precizní péče je třeba, protože se nejedná o druh čokolády k masovému prodeji, ale o tabulku, která je pro fajnšmekry a labužníky. A já jsem pyšná, že se nám to povedlo již v roce 2021.
Řekla bych, že nejtěžší je vysvětlit zákazníkům, z jakého důvodu jsou tyto čokolády cenově jinde než většina našich čokolád. Myslím, že se nám čokoládová osvěta daří a To’ak Chocolate si již nyní našli své nové obdivovatele a milovníky těch nejkvalitnější tabulek. Pokud naši milovníci čokolády mají za sebou ochutnání zhruba pěti až šesti bean to bar nebo tree to bar značek, a že jich je stále více a více, nemusí se obávat zkusit i to nejvíc nejlepší. Rozhodně tak posunou své vnímání čokolády na vyšší level.