Jak to vlastně bylo aneb malé dějiny čokolády
Když se dnes řekne čokoláda, většina lidí si pravděpodobně představí tabulku hříšné chuti zabalenou v krásném obalu. Ale první čokoláda byla úplně jiná a v současnosti bychom ji za čokoládu ani nepovažovali.
Vše začalo před více než třemi tisíci lety ve Střední Americe. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př.n.l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Světlo světa opět po mnoha staletích spatřila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku.
Od 7. do 16. století používaly staré civilizace kakaové boby především jako platidlo, což dokazuje, jak byly ve své době cenné. Byly považovány za dar od bohů a nápoj připravovaný z kakaového prášku pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Dokonce byl podáván při lidském obětování během rituálů nejkrásnějším otrokům, aby zmírňoval jejich strach z blížící se smrti. Tento nápoj měl ale k horké čokoládě, jak ji známe dnes, ještě hodně daleko – byl velmi hořký, pěnivý a většinou se dochucoval exotickým kořením, například vanilkou, pepřem nebo chilli. Možná to nezní příliš lákavě, ale poslední aztécký vládce Montezuma byl schopen denně vypít až čtyřicet šálků tohoto povzbuzujícího nápoje, kterému byly přisuzovány i léčivé účinky.
Avšak moderní historie čokolády se začala psát až v roce 1517, kdy Montezuma seznámil s oblíbeným nápojem domorodců španělského objevitele Hernána Cortése. Zpočátku mu nápoj nechutnal, svou hořko-kyselou chutí byl příliš nezvyklý pro mlsného Evropana, ale slazení medem chuť vylepšilo a horká čokoláda byla na světě. Cortés si novinku velmi oblíbil a po deseti letech se vrátil z cest do Evropy s nákladem kakaa a vybavením potřebným k přípravě hnědého zlata.
Po jeho návratu se Španělsko stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Vznikaly zde první chocolaterias, tedy čokoládovny, ve kterých se po celý den připravovala čerstvá horká čokoláda. Během první poloviny 17. století se Evropané s čokoládou teprve seznamovali, ale byla to láska na první ochutnání. Postupně se z pití horké čokolády stala velmi módní záležitost. V bohatých kruzích bylo zvykem uctít horkou čokoládou vzácné hosty a znuděné paničky po obědě pořádaly kakaové dýchánky. Čokoláda se nalévala ze stříbrných konviček, podávala v luxusním porcelánu a pro Španěly se stala tím, čím byl pro Angličany čaj. Pravý boom ale způsobilo slazení cukrem. V servisu na čokoládu se posléze objevila i cukřenka.
Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie a samozřejmě také Amerika podlehly jejímu kouzlu. První čokoládovna byla otevřena právě v Novém světě, v roce 1765 v Dorchesteru ve státě Massachusetts.
Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Její pevná forma byla zatím neznámá. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl, a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze. V roce 1984 pan Raymond Bonnat vyrobil ve Francii první kolekci Single Origin tabulek čokolády.
V současné době by se mohlo zdát, že je čokoláda již všední záležitostí. To ale vůbec neplatí. Je sice mnohem dostupnější než dříve, ale stále ji považujeme za něco exkluzivního, například jako odměnu za náročnou práci, výjimečnou chuťovku na závěr stolování nebo vzácný dar pro blízkou osobu. Doufejme, že si tento statut udrží i do budoucna!
A na závěr jedna zajímavost. Odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ – kyselý, atl – voda). A jelikož byl pro Evropany tento výraz těžko vyslovitelný, vzinkla čokoláda.
Zdroje:
Doutre-Rousselová, Chloé. Čokoláda pro znalce. Opravdová chuť i vášeň. Praha: Slovart, 2006.
Pehle, Tobias a kol. Čokoláda. Dobřejovice: Rebo Productions, 2009.